Volánbusz blog

Ha unod már a rendszeresen telefonáló és dohányzó buszvezetőket. Ha eleged van már abból, hogy takarítatlan, koszos buszon utazol, vagy csak éppen az bosszant, hogy a buszvezető zsebreteszi a jegy árát, itt a helyed! A blog Érd és térségének Volánbuszos közlekedését mutatja be, egy utas szemével. Elérhetőség: volanbusz@index.hu

Utolsó kommentek

  • KeMa: Észak-Pest megyében is ezzel mutyiznak a buszosok. Engem zavar, de egyszerűen megoldom: kifizetem ... (2011.10.10. 11:06) Miért veszteséges a Volánbusz?
  • karatekutya: @Jííííííííííííí: Zseni vagy, miért nem kerestél egy 6 éves post-ot? Egyébként a téma 2008-as, de a... (2011.10.03. 21:49) Miért veszteséges a Volánbusz?
  • Jííííííííííííí: @karatekutya: Igen ki lehetne rúgni meg megszégyeníteni??? Haver gondolkozz már ki fog elmenni a v... (2011.09.29. 21:35) Miért veszteséges a Volánbusz?
  • BUSDRIVER: @ControllMan: Szerintem tudom hogy ki vagy. Szerintem téged hívtalak fel Szilveszterkor BUÉK-ot ... (2011.02.21. 20:43) Miért veszteséges a Volánbusz?
  • ControllMan: @BUSDRIVER: Persze, hogy fontos lenne, ha be lenne mindenki jelentve rendesen...csak sajnos nem az... (2011.02.21. 11:57) Miért veszteséges a Volánbusz?
  • Utolsó 20

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Bérletet igazoló igazolványt a Diákigazolvány igazolja

2008.04.01. 23:29 ply

A címben szereplő szöveg nem vicc. A képen látható bérletek és igazolványok felmutatása után tudok utazni napi 10 percet a volánnal. A Volánbusz szándékosan szopatja a fizetőket?

18 komment

Címkék: volán bérlet campona érd

BKV-s sablonnal ír a Volán

2008.03.17. 14:47 ply

A Volán is a BKV-s sablon levelezőrendszert használja. A levél minden pontja megegyezik BKV-s levéllel.
Tisztelt XY!

Köszönjük, hogy észrevételével ismét hozzánk fordult, amellyel kapcsolatban az alábbi szíves tájékoztatást adjuk: Társaságunk részéről minden esetben megköveteljük a jogszabályi előírások betartását, ennek megfelelően súlyos vétségnek tartjuk, ha gépkocsivezetőnk járatvégzés közben dohányzik.

A bejelentését követően munkatársunkat elmarasztaltuk a dohányzási tilalom megszegése miatt, valamint figyelmeztetésben részesítettük. Munkáját a jövőben fokozottan ellenőrizni fogjuk. A beszállítási folyamat késői megkezdésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a pályaudvarokon, végállomásokon különösen csúcsidőben az autóbuszok beállítása, a beszállítás indulás előtti megkezdése sok esetben nem az autóbuszvezetőtől függ, hanem az elvégzett, megelőző járatok pályaudvarra, végállomásra érkezésétől is. Őszintén sajnáljuk az utazása során tapasztalt kellemetlenségeket.

Társaságunk részéről minden lehetséges intézkedést meg kívánunk tenni szolgáltatásunk javítása érdekében.

Budapest, 2008. március 17.

Üdvözlettel: Ügyfélszolgálati iroda

3 komment

Címkék: cigi érd volánbusz campna

Nem kaptál jegyet? Kapsz bérletet!

2008.03.11. 08:37 ply

Shocktól kaptunk egy igen tanulságos levelet. Bár a blog nem a beérkezett levelekre, hanem saját tapasztalatra épít, ezt mégis közzéteszem. A lényege: Az a sofőr, aki nem ad jegyet, az utasnak vesz egy bérletet. Hogyan? Alant megtalálható!

Üdv,
Van egy kis rálátásom az előző postban boncolgatott témára, így arra vetemedtem, hogy küldök feléd pár bit információt, remélem így segíthetem a blog frissülését is.

Édesapám volánbusz-sofőrként töltötte életének több, mint 40 évét, ezáltal szinte én is buszon nőttem fel. Ő az egyik nagy vidéki társaságnál vezet még most, nyugdíjasan is, így nem csak a szakállas trükközésekről ad át információkat, hanem az újakról is.

A nem adok jegyet formulát régóta csinálják, de ez mindössze aprópénz a cégről és az utasokról lehúzható forintokhoz képest. Voltaképpen az egész egy elég összetett dolog, mert a buszsofőrnek rengeteg lehetősége van a pénzszerzésre:

1. A céget rövidíti meg a sofőr, akkor ezért az utastól kap pénzt
   (erre jó példa a jegy ki-nem állítása)

2. Az utast rövidítik meg, ezért viszont a cég fizet nekik
   (nem megfelelően ad vissza, nem kapcsolja be a légkondit, fűtést, csak a saját szekciójára, utasok meg hadd tudják úgy, hogy elromlott. Így utas a céget szidja, cég meg a megspórolt üzemanyag után nem gyengusz prémiumokat oszt)

3. Mindkettőt megrövidíti, és 3. személytől kap pénzt
   (áruszállítás a csomagtérben jó pénzért, cégnek lof@szt se ad a pénzből, utasnak meg van, hogy nem fér be a csomagja)


Megoldás 1.
A jegyes probléma megoldása azt kell mondjam, elég egyszerű. Már a különböző gyorséttermek is rájöttek, hogy erőteljesen premizálni kell a bejelentőt ahhoz, hogy még betyárbecsület címén se nagyon tartsa magában a tapasztalatait. Éppen ezért egy egyszerű matrica megoldhatná a problémát, ami azt hiszem elég költséghatékony módja lenne a sofőrök saját zsebre melózásának visszaszorítására.

A matrica szövege a következő lenne:
"Nem kapott jegyet, vagy nem megfelelő jegyet kapott? Hívja ingyenesen a bejelentővonalat, új, 30 napos bérletére Ön sofőrünk vendége volt!"

Körülbelül ennyivel megoldható lenne a probléma, egy havibérlet azért nem filléres dolog, a sofőrök meg 50x meggondolnák, hogy 200ft-ért rizikózzanak e be egy 30ezres levonást a fizetésükből ( ami ezáltal ráadásul bevételként jelenne meg a cégnél ).

Megoldás 2.

A pénzvisszaadás problémája érdekes, lévén ugye a buszsofőr pénzváltásra nem kötelezhető....Szoval pattogni nagyon nem lehet, ha rossz kedvében van, méág ki is tilthat az utazásból, vagy elküld pénzt váltani. Annyira azért érdemes odafigyelni (a leggyakoribb trükk) hogy vannak sofőrök, akik a visszajárót 4-5 részletben adják az utas kis kezébe. Egy kis apró, hatásszünet hátha megelégszik azzal, vagy nem figyel és továbbmegy, ha vár még, akkor még több apró, megint hasonló célú hatásszünet, jöhet esetleg még apró, vagy papírpénzek ezerig, hatásszün, majd a többi. A módszer elég jól működik, kb minden 5. vásárlótól ottmarad valamennyi pénz, 20ft-tól 5ezerig. Jopbb vigyázni, és hiába vannak még mögöttünk, számoljuk meg a visszajárót!
Nos a légkondis/fűtéses megoldás sem bonyolult, ha valamelyik buszon nem megy, és a sofőr állítása szerint rossz, vagy nincs is, akkor jegyezzék meg a járat számát, és írjanak egy levelet a volánnak a t. utasok, hogy ezen és ezen a járaton tényleg nincs/rossz a légkondi, vagy a sofőr trükközik az üzemanyaggal? Ezt természetesen csak és kizárólag az extrém esetekre ajánlom, ha nem okoz különösebb kényelmetlenséget a dolog, akkor hagynifrancba, de érdemes azért írni, meg jegyárat visszakövetelni, ha minusz 10 fokban utazik 4 órát....

Megoldás 3.

Az áruszállítósdira igazán jó olyan megoldás nincs, amivel kibekkelhető, meg van, hogy a családnak szállítanak valamit, és az utasok cuccai is elférnek, azokat nem kell csesztetni szerintem, aki meg permanensen és haszonszerzési céllal csinálja a dolgot, az előbb-utóbb, de úgyis lebukik.

Nagyon sok trükkjük van még, amivel effektíve nagy kárt senkinek nem okoznak, az jár nekik sztem a tipikus buszsofőrbetegségek ellenpontozásaként, azért nem lehet rózsás gyomorfekéllyel és aranyérrel mosolyogni az utasokra, valamint kiganézni utánuk a buszt (bármily meglepő, a legtöbb távolságit maguk a sofőrök takarítják ki két út közt, szóval tisztelt utasok, nem szemetelni).


Kis hozzászólás még a blogindító képhez. Ha egy buszon valaki azt látja, hogy kis tizenéves taknyok firkálják a buszt, kérem, szóljanak a sofőrnek, az helyreigazítja őket rendesen :)

Üdv, sok sikert a bloghoz:
--
Shock

9 komment

Címkék: volán lopás értékesítés jegy visszaszorítás

Életveszély? Le van ......

2008.03.10. 20:51 ply

Érdekes, hogy nyáron a 10 kocsis szerelvény teljesen korrektül be tud állni Érd felsőre, de a 4 kocsisnak ez nem sikerül. Balesetveszély? Életveszély? Le van …! Éljen a déliből 19:10-kor induló Sárbogárdi gyors!

7 komment

Címkék: máv déli érd sárbogárd érd felső

Volán és MÁV

2008.03.10. 20:37 ply

Volán, MÁV, BKV. Ezeket használom minden nap. Utóbbinak a blogját már lassan egy éve szerkesztem, de nem csak a BKV területén érzek hiányosságokat. Volán blogot alig egy hónapja indítottam, hogy oda pakolom be a Volános élményeket, de abból kevesebb van, hisz már csak napi 2x15 percet buszozok, bevallom, elég is. Én tudom, hogy MÁV-os blog már van, ismerem is a szerkesztőt, elég jó barátságba keveredtünk így a majd’ egy év alatt. Az, hogy a Volán blogon már MÁV-os élményeimet is közlöm, nem ellene szól. Nem célom átvenni a helyét, elvenni az olvasóit. Nem is tudnám. Az amit Ő elért, amit tesz az tisztelendő, és becsülendő. Köszönjük. Az én MÁV-os blogom csak az én tapasztalataimat fogja leírni, csak Érd – Budapest vonalon, nyáron esetleg Siófokig. Nem várok észrevételeket, ha kapok se teszem ki, továbbítom a nagytestvér felé:) Nekem fontos, hogy az én észrevételem ott és akkor jelenjen meg, ahol szeretném, olyan körítéssel, ahogy én akarom. Tehát mától MÁV élményeim is felkerülnek ide!

2 komment

Miért veszteséges a Volánbusz?

2008.03.02. 13:25 ply

A kérdésre az utasok több mint fele válaszolná azt: „Mert a buszvezetők lopnak!”. Mi másért lenne veszteséges? Új buszokra nem költenek, 10 éve nem fejlesztenek semmit, ilyen téren sok kiadásuk nincs, legalábbis ami a Déli budai régiót érinti. És, hogy tud a buszvezető a legkönnyebben lopni? Elmondom!

Úgy, hogy nem ad jegyet. Vagyis ad, egy sárga jegyet, amit az utazás után visszakér, és a hülye utas vissza is adja neki. Azért hülye, mert ezt a jegyet kifizette, mégis visszaadja a vezetőnek.

Két féle lopós buszvezető létezik. A kicsit pofátlan és a nagyon pofátlan. Kicsit pofátlannak hívjuk azt, aki a jegy árának csak a felét kéri el, viszont cserébe visszakérni a buszjegyet, ezt naponta több utassal is eljátssza. Nagyon pofátlan az a vezető, aki a buszjegy teljes árát elkéri, mégis halkan odasuttogja az utasnak: „Leszállás előtt kérem, adja vissza!”. Tipikus az a fajta aki gyorsan akar sokat szakítani, és közben szarik rá, hogy a munkahelye, tönkremegy, az utasok pedig a földön utaznak.
Kinek éri ez meg?

Természetesen a buszvezetőnek. Műszak kezdetével megvesz egy jegyet kb. 120 forintért, majd eladja egy nap 20-szor, így egy nap 2000 forint körüli összeget keres egy jeggyel. Ezt lehet nagyba is játszani, van olyan buszvezető, aki 10-15 buszjegyet forgat így, hogy legyet telefonszámlára is cigire pénz, legyen mivel szórakoztassa magát és az utasait menet közben.

Kit érdekel?

A Volánbusz dolgozik ennek visszaszorításán, de nem nagy sikerrel. A buszvezetők telefonon tartják a kapcsolatot, mindig mindenki tudja, hol van ellenőr. Azon a vonalon ahol ellenőr van, hülye lenne ilyet játszani.

Ma (III. 01) az Érd – Campona viszonylaton közlekedő 17:00-kor induló CCJ-230 fr. buszvezetője is ezt csinálta, egyszerre 6 jegyet forgatott.
Ezen a héten történt: Ezen a viszonylaton, csak ellenkező irányba. A buszvezetőnek telefonon szóltak, hogy ellenőr lesz a következő megállóba. Busz útmentén félreáll. Buszvezető hátrakiabál: „Akinek nem adtam jegyet, jöjjön előre”. Több percet álltunk amiatt, mert a hülyének nem jött össze a mutyi.

Mi lenne a megoldás?

Megszüntetni a sárga előreváltható jegyet, mely érvényesítés nélkül korlátlanul felhasználható. Fokozottabb ellenőrzést. Próbavásárlásokat kell tartani, lebuktatni a vezetőket, majd elbocsátani vagy, a fizetése X%-t levonni.

A megtakarításból új buszokat lehetne venni, nem is keveset!

A levelet továbbítottuk a Volánbusz felé!

104 komment

Címkék: mutyi érd volánbusz campona érd

Embertelen állapotok

2008.02.14. 16:04 ply

Aki nem utazik erre, nem is tudja milyen állapotok uralkodnak itt. Fényképes beszámoló egy mai buszról.25 komment

Címkék: érd volanbusz campona érd